Blog -Baas in eigen baan

Het basisconcept van een arbeidsverhouding is eigenlijk heel simpel. Ik doel dan niet op de arbeidsrechtelijke trits van arbeid, ondergeschiktheid en loon. Die kan soms nog best ingewikkeld zijn. Waar ik op doel, is wat er in essentie gebeurt bij een arbeidsverhouding. Namelijk dat je als werknemer je kennis, kundigheid en/of kracht aan je werkgever verhuurt. De werkgever vraagt arbeid, de werknemer levert die en de werkgever betaalt daarvoor.

Qua basisprincipe is er daarmee niet zoveel verschil met het huren van een auto, of van een machine bij een bouwmarkt. Als ik naar bijvoorbeeld Hertz ga voor een auto, voorziet Hertz mij van een wagen die voldoet aan de specificaties zoals ik die aangeef. Een mini, een stationwagon of een busje, op diesel of op benzine, handgeschakeld of met een automaat. Hertz zorgt er voor dat de door mij gehuurde auto tip top in orde is. En up to date; als ik niet speciaal om een classic car vraag krijg ik een auto mee die voldoet aan wat we vandaag van een auto verwachten. Ik vraag, zij leveren naar mijn behoefte en ik betaal. Ga ik naar Karwei voor het huren van een kettingzaag, dan geldt eenzelfde verhaal.

Zodra ik mijn gehuurde auto terugbreng naar Hertz, hoef ik die niet van nieuwe banden of een accu te voorzien of hem een grote beurt te laten geven. Dat regelt Hertz; het is hun auto, zij verhuren die en zij houden hem dus in orde. Mijn gehuurde motorzaag hoef ik ook niet te voorzien van een nieuwe zaagketting; dat regelt de bouwmarkt als verhuurder.

Wat mij al jaren verwondert, is de vanzelfsprekendheid waarmee nogal wat medewerkers hun werkgever als eerstverantwoordelijk zien voor het op peil houden van hun vakkennis en -vaardigheden. Terwijl dat nu juist is wat de medewerker aan de werkgever verhuurt. Dat gegeven maakt de insteek van ‘de werkgever is verantwoordelijk voor mijn ontwikkeling’ toch een beetje raar…

Natuurlijk kun je als werkgever hierin een faciliterende rol hebben. Al is het maar omdat er vaak een gemeenschappelijk belang is bij ontwikkeling van de medewerker. Het doet er echter niet aan af dat wie zijn deskundigheid verhuurt, zelf als eerste verantwoordelijk is voor het actueel houden daarvan.

Daarmee komen we bij de eigen verantwoordelijkheid die je als medewerker hebt voor je loopbaan. ‘Werken vanuit kracht’ en het daartoe tot ontwikkeling brengen van talenten is een gezamenlijk belang van werkgever en werknemer. Iets om samen over in gesprek te zijn, om samen te bezien hoe we de daarin elkaars belang kunnen dienen. ‘Gezamenlijk belang’ doet er echter niet aan af dat de medewerker in de eerste en in de laatste plaats verantwoordelijk is voor zijn eigen loopbaan.

‘Baas in eigen (loop)baan’ is een medaille met twee kanten. Zelf verantwoordelijk zijn betekent meer dan alleen zelf mogen kiezen. Het betekent ook zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes die je maakt met het oog op je aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt. En daarmee zelf (eerst)verantwoordelijk zijn voor je ontwikkeling. Niet alleen voor je ontwikkeling op weg naar een volgende stap in je loopbaanspoor. Ook voor het up to date blijven van de kennis en vaardigheden die je inzet voor het werk zoals je dat nu doet.

Baas in eigen baan. Als werknemer zelf aan zet zijn. Het betekent niet dat we nu ineens alles anders moeten gaan doen. Het betekent wel dat we met een heldere blik vanuit het nieuwe perspectief naar oude vanzelfsprekendheden kijken.

Over de auteur - Alfred Ballast

Alfred BallastVrije denker, die de samenhang der dingen ziet en vanuit zijn HR-invalshoek graag met anderen naar nieuwe oplossingen werkt. 

Deel deze blog!

2 comments on “Baas in eigen baan”

 1. marloes bouwman Beantwoorden

  Beste Alfred,

  Jouw blogstukje werd aan mij doorgestuurd door een collega. Wat een enorm helder en waar stukje.
  Zouden we deze blog mogen gebruiken? Het sluit naadloos aan bij ons project arbeidmarktproof. Waarin we precies bezig zijn om mensen te laten beseffen wat jij beschrijft!

 2. Alfred Ballast Beantwoorden

  Ha Marloes,
  Excuus voor m’n late reactie. Natuurlijk mag je mijn blog gebruiken!
  Vriendelijke groet,
  Alfred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *